Thai-phone

image

Amikor a nyugati ember megérkezik Délkelet-Ázsiába, leszáll a repülőről, megérkezik a szállásra az első dolgainak egyike felcsatlakozni a reptér vagy a hotel ingyenes wifijére.

Üzembe kell helyezze a telefonját, hogy meg tudja nézni, mi történt abban a néhány órában, amikor kötelezték a repülő üzemmódra, vagy csak egyszerűen a költségek miatt nem állította be a roamingot. Különben is, lehet, hogy éppen készített egy jó szelfit, amit meg kell osztania az ismerőseivel. Hiszen picit másnak is utazik, nem csak a saját szórakozására! 😊 

Nos, igen. Ezt a telefont én magam is akkor vásároltam, amikor szükségét éreztem annak, hogy a csodás kirándulásokon a sok ezeréves kulturális és természeti kincsek közt barangolva folyamatosan kapcsolatba tudjak maradni a virtuális világgal. Ma már mosolygok rajta. A telefon azonban megvan. 

Tavaly filmforgatás miatt voltunk Thaiföldön, a pandémia kitörésekor. Ez a telefon akkor is nálam volt, de megmondom őszintén: be sem kapcsoltam. Megfogalmazni is nagyon nehéz azt, hogy mi is történt akkor. A mindig kiegyensúlyozott mosolygós emberek, az utcai árusok, sütők, éttermek semmihez nem hasonlítható boldogságot, nyugalmat sugárzó energiájába zavar keveredett. Az embereken feszültség volt tapasztalható, bizonytalanság. Érezni lehetett, hogy olyasmi fog történni, amit ritkán tapasztalnak arrafelé is. 

Az esték csendesek voltak. A városban még díszben pompáztak a főbb utcák térvilágításai. Még több üzlet dacolt megcsappant turisták miatti bevétel kieséssel. A sétáló utcák, a part egyre elnéptelenedett. 

Láttuk ahogy a szó szoros értelmében Thaiföld leáll és bezár. Miután a gépünk felszállt, rá pár órával a nemzetközi reptereket lezárták. Az érzés azóta is tart. Nyomasztó, mint azóta a mindennapjaink itthon.

Mi a megoldás? Gondolkodtunk sokat. Miként tudjuk magunk mögött hagyni a több mint egy éve tartó bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot…  Rájöttünk! 

Ahogyan láttuk bezárni kedvelt forgatási helyszínünket, úgy a pandémia elmúlásával szeretnénk megörökíteni az újra nyitását! Amint lehetőség nyílik rá – feltehetően a 21-es év őszén – négy részes filmsorozatban szeretnénk megmutatni a saját szemszögünkből Thaiföld legendáit, folyami- és tengeri halászatát, jellegzetes halételeit, és természetesen a legszebb helyeit. 

Már a műsor címét is kitaláltuk:

Fish Around – Mindig a kifogás